ROBOSONČKI V CDA

objavljeno: 31. jan. 2013, 23:54 avtor: CDA Koper
V Sloveniji že drugo leto poteka mednarodno tekmovanje First Lego League (FLL), ki na zabaven način uvaja mlade 9-16 let v svet znanosti, naravoslovja in tehnologije. Pri tem mladi krepijo svojo samozavest, širijo svoje znanje in pridobivajo pomembne življenjske izkušnje. FLL jih izziva, da razmišljajo kot znanstveniki in inženirji. Pod vodstvom svojih mentorjev ekipe rešujejo resnične probleme in izdelajo neverjetne rešitve.
 
V soboto, 12.1.2013, je na Osnovni šoli Šentjernej potekalo regijsko-kvalifikacijsko tekmovanje FLL Slovenija. S Primorske sta se tekmovanja udeležili dve ekipi: RoboSončki, OŠ Koper in
Lego Mojstri, OŠ Miren. Obe ekipi sta se odlično izkazali in se uvrstili v finale, na odprto državno prvenstvo FLL Slovenija, ki bo 2.2.2013 v Kranju.
 
Poudarek tekmovanja je na robotiki. Ekipe se s svojim robotom pomerijo v tekmi robotov na poligonu, ki je sestavljen iz nalog, vezanih na tematiko sezone FLL. Ocenjujejo se tudi vrednote, tehnični intervju in projekt. Letošnja tema FLL so »Rešitve za starejše: Kako ostati neodvisni, povezani in aktivni«.
 
Tako je na primer ekipa RoboSončki iz Osnovne šole Koper pri pripravi projekta obiskala Center dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper. Ljudem v centru so predstavili svoj projekt, s katerim bi povečali neodvisnost starejših od drugih ljudi. V centru so se obiska zelo razveselili in mladim ponudili zanimive povratne informacije in predloge za izboljšave. Helena Videtič, vodja CDA Koper, je vesela medgeneracijskega sodelovanja:
 
"Veseli smo, da so se RoboSončki z mentorico dr. Alenko Malej odločili predstaviti svoj projekt prav v našem Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane. Pozorno smo prisluhnili predstavitvi njihove ideje za ohranitev neodvisnosti in aktivnosti tudi v tretjem življenskem obdobju. Upam, da so vključeni v CDA  predlagali izboljšave, ki jih bodo otroci koristno uporabili pri nadaljnem  delu na projektu. Čestitamo jim za uvrstitev v finale tekmovanja."
 
Mentorica ekipe RoboSončki, dr. Alenka Malej iz zavoda M-Aleja Koper je povedala:
»Ponosna sem na svojo ekipo in vsi se veselimo, da smo se uvrstili v finale. FLL je velik izziv in vem, da bodo otrokom izkušnje, ki so jih pridobili, prišle v življenju še kako prav. Pomembno se mi zdi, da spodbujamo otroke, da probleme ne samo identificirajo, ampak tudi rešujejo. Da gredo ven med ljudi, raziščejo tržišče, se pogovorijo z ustreznimi strokovnjaki, poiščejo povratne informacije, predstavijo svoje rešitve javnosti in tako delijo pridobljeno znanje. V sodelovanju s Centrom eksperimentov Koper bomo še naprej delali na tem, da bomo pri mladih spodbujali naravoslovne in tehnične dejavnosti.«
  
Dr. Alenka Malej

Ob prikazanem izdelku sem bila prijetno presenečena kaj zmorejo tako "mladi možgančki". Predstavitve izdelka, ki je vsekakor
izjemno domiseln, sem zelo vesela. To je še en dokaz več kaj zmorejo otroci ob podpori izjemnega mentorja,  ki imajo neko vizijo. Iskreno čestitam
tej mladi skupini bodočih inovatorjev ter jim  na njihovi nadaljnji ustvarjalni poti želim še veliko uspehov. Bravo Robosončki! 

Branka Poturovič