PREDSTAVITEV PROGRAMA SVIT

objavljeno: 15. maj 2013, 03:00 avtor: CDA Koper   [ posodobljeno 27. maj 2013, 02:25 ]

Center dnevnik aktivnosti starejših občanov MO Koper – torek, 14.5.2013 

V sodelovanju  z  ZZV Koper ter ZD Koper smo v torek ob 17.30 uri prisostvovali predstavitvi programa SVIT, k poteka od 2009. Prisotnim sta za  predstavili in podrobno razložili zdravnici ZD Koper, ga Tatjana Cvetko dr. med.  ter ga Helena Fabris dr. med.

Ga Tatjana Cvetko dr. med. je zelo nazorno razložila program SVIT-a, ki poteka po vsej državi že nekaj let. Namen projekta in končni cilj je zajeti  velik del populacije, v skrbi za zgodnje odkrivanje predrakavih obolenj, oziroma morebiti rak črevesja v zgodnji fazi. Na prikazanem grafu smo se seznanili z vrsto sprememb, ki lahko nastanejo v črevesju, kakšni so znaki za morebitno tovrstno obolenje, z nadaljnjim zdravljenjem posameznih oblik obolenj in podobno.

Ga dr. Cvetkova  je poudarila pomen projekta SVIT, ki  stremi k temu, da bi se čim več državljanov odločilo za pregled črevesja – KOLONOSKOPIJO. Veliko ljudi že ob sami misli na preiskavo takoj reagira odklonilno. Res, da pregled črevesja ni ravno »privlačen« in »prijeten« , a je vsekakor kolonoskopija zelo koristna preiskava, s katero lahko preprečimo najhujše.  Vsakdo izmed nas lahko prispeva k temu, da z ozaveščanjem svojih prijateljev, znancev, sorodnikov,  zajamemo čim večje število ljudi, ki bodo kasneje o sami preiskavi razmislili in se tudi zanjo odločili. 

Na nivoju države program SVIT v nekaterih regijah zelo uspešno poteka, zajeto je veliko število pregledanih ljudi. Žal pa ugotavljamo, da je  ravno v  naši regiji, predvsem  v  sami MO Koper,  najmanjši odziv na povabilo s strani SVIT-a, kljub dobro in  široko zastavljeni akciji s strani pristojnih.

Pogovor je stekel zelo prijetno,  prisotni smo z zdravnicama  odkrito spregovorili tudi o svojih izkušnjah. In prav je tako. 

Tako dr. Cvetkova, kot  dr. Fabrisova ponovno apelirata,  na sicer zelo majhno število udeležencev , da tudi sami, po svojih zmožnostih prispevamu k ozaveščanju svojih prijateljev in znancev.

Tabuji in odklonilen odnos do zastavljenega programa zagotovo ne prispevajo k temu, da bo stanje boljše. Prav nasprotno – zadeve se lahko kvečjemu samo poslabšajo.

Ob koncu predavanja smo si na ploščadi CDA-ja  ogledali črevo »od blizu – od znotraj«, prijazne mentorice so nam pokazale in razložile kako izgledajo nekatere spremembe.  Dobili smo tudi nekaj koristnih brošur .


Vtise zabeležila: Branka PoturovićComments