PREDSTAVITEV KNJIGE G. ANDREJA JELAČINA VSE MOJE LJUBEZNI – SPOMINI TONIJA KARJOLE

objavljeno: 5. jun. 2013, 00:04 avtor: CDA Koper   [ posodobljeno 27. jun. 2013, 04:57 ]
Da se v CDA Koper ukvarjamo tudi s kulturnimi prireditvami in razstavami, da izdajamo svoje glasilo, da prirejamo literarne večere, je vsem obiskovalcem Centra, dobro znano. Zadnje čase pa smo se lotili še ene kulturne dejavnosti, to je predstavitve knjig.
Tako smo v torek, 04.06.2013 popoldne, gostili v prostorih Centra znanega kulturnega delavca, g. Andreja Jelačina. Obsežno knjigo, ki nosi pomenljiv naslov »Vse moje ljubezni – spomini Tonija Karjole«, je s prisrčnimi uvodnimi besedami najprej predstavila voditeljica pogovora, ga. C. Jagodič, nato pa je besedo prepustila zgovornemu, hudomušnemu avtorju.
To je Jelačinova druga knjiga. Prva, z naslo-vom »Vesele in debele iz Karjole«, je izšla leta 1996. To je zbirka bodic, šal in humo-resk. Druga knjiga pa je nekakšne zbirka avtorjevih osebnih in delovnih spominov. A. Jelačin je bil, in je še vedno, vsestranski kulturni delavec. Po poklicu je sicer veterinarski tehnik, vendar je že zelo zgodaj zajadral v gledališke vode in tu ostal do danes. V njegovih spominih je izrisan pomemben del primorske kulturne zgodovine. Kot direktor goriškega gledališča, kot direktor Globus filma v Kopru, kot vodja Študijske knjižnice v Kopru, kot kulturni delavec na Radiu Koper in nenazadnje kot igralec in režiser je vtisnil neizbrisljiv pečat vsej kulturni dejavnosti na Primorskem. Zelo si je prizadeval in tudi uspel, da je bilo gibanje TIGR končno pravič-no priznano kot protifašistično in narodno obrambno gibanje.
Andrej Jelačin nam je ob pomoči »pastirskega kolega«, g. Jožeta Pegana, predstavil domačo senožejsko govorico in
požel prisrčen aplavz.
Druženje z avtorjem in njegovimi prijatelji je bilo veselo in sproščeno. Takih srečanj si v Centru še želimo in upamo, da to ni bilo zadnje.

Marija Lozej
Comments