ČAJANKA Z DR. KLEIBENCETLOM

objavljeno: 6. dec. 2012, 23:16 avtor: CDA Koper
ČAJANKA  Z DR. KLEIBENCETLOM dr. med., spec. medicine dela, prometa in športa, kognitivno-vedenjskim terapevtom,  V CENTRU DNEVNIH AKTIVNOSTI STAREJŠIH OBČANOV MOK.  Srečanje je bilo 6.11.2012.

Uvodoma se je dr. Kleibencetl na kratko predstavil , nato je s prisotnimi na čajanki stekel spontan in sproščen pogovor o temah:  starost in stres, starost in  vožnja.

Stres je tudi pri starostnikih zelo prisoten, le ta pa je lahko vzrok številnim boleznim. Kljub letom in izkušnjam v življenju, tudi starostnike obišče ta »tihi« obiskovalec.

Starostniki in njihove psihofizične  zmožnosti:  Poudaril je predvsem problem  vožnje  z avtomobilom, saj z leti pešajo predvsem refleksi, sluh in vid, velikokrat pa nekateri kljub letom precenjujejo svoje zmožnosti, kar ni dobro. Redna kontrola vida priporočena na 1 leto, prav tako je priporočljiva občasna kontrola  sluha.  Kajenje močno vpliva na okvaro sluha, prav tako na  okostje.  V tretjem življenjskem obdobju je velikega pomena tudi redno gibanje, telovadba, hoja, s poudarkom na razgibanosti. Priporočljivo je telovaditi redno,  vsak dan vsaj po 15 minut, zjutraj.

Med starejšo populacijo  so najpogostejše bolezni srca in ožilja, prav tako se veliko starostnikov  sooča z  vedenjskimi motnjami, depresivnostjo in demenco. Starostniki, posebno tisti, ki živijo sami, se pogosteje zapirajo vase, odmikajo od družbe,  vse to pa lahko  vpliva na zdravje.  Kolikor imamo v svoji bližini takega človeka, morda prijatelja ali sorodnika mu je potrebno pomagati, ga iz tega izvleči na nevsiljiv način.

Demenca - Dr. Kleibencetl  nam glede demence pove, da v ZDA skoraj polovica  starostnikov  med 70. in 80.  letom  kaže znake demence.  Navede tudi nekaj najpogostejših znakov:  v prvi vrsti je to pozabljanje, predvsem je  v ospredju izguba kratkoročnega spomina, medtem ko je dolgoročni spomin dobro ohranjen.  Ob prvih znakih svetuje takojšnje ukrepanje, navede tudi nekaj primerov kako lahko omilimo ta problem.  Pogosto v teh primerih prihaja do konfliktnih situacij med družinskimi člani. V izogib temu je potrebna velika mera potrpežljivosti in razumevanja starostnika, ki zboli za demenco.

Velik problem pri starostnikih je tudi nespečnost. Kdor se sooča z nespečnostjo temu odsvetuje gledanje televizije  dolgo  v noč , prav tako »štetje ovac« ne pomaga nič. Pomaga pa štetje  nazaj, oziroma v obratno smer. Ob nekaterih primerih smo se tudi nasmejali, med seboj izmenjali tudi kakšno lastno izkušnjo , dobili kak nasvet ter prijetno poklepetali.

Ob skodelici dobrega, toplega čaja je ura minila kot bi mignil. Zagotovo smo vsi udeleženci  te čajanke uživali v sproščenem druženju z dr. Kleibencetlom.
Domov nas je pospremil  močan dež, pomešan s točo. A kaj bi to, mi smo preživeli  prijetnih 60 minut, morda nekaj več. In to šteje.

Branka Poturović