ALI ZNAMO ZDRAVO ŽIVETI – VADBE ZA DOBRO POČUTJE

objavljeno: 25. mar. 2013, 06:45 avtor: CDA Koper   [ posodobljeno 25. mar. 2013, 06:45 ]
VADBE ZA DOBRO POČUTJE, kar nam je predstavila gospa Branka BRAUWEILER, profesorica športne vzgoje.

Gospa Branka Brauweiler se nam je uvodoma na kratko predstavila:  s športno dejavnostjo se profesionalno ukvarja že 25 let. 11 let je živela v Nemčiji. Z bivšim možem, ki  je zdravnik, sta  imela svojo ordinacijo, kjer se je ukvarjala tudi z manualno terapijo in psihoterapijo.
Kot prostovoljka je delovala tudi v centru za pomoč žrtvam nasilja.

Sedaj ima svoj center rekreativnih dejavnosti »Sportmedica« v športni dvorani »Bonifika«.

Za kakovostnejše življenje predstavlja nekaj svojih izkušenj in priporoča:
Higiena misli:  živimo tukaj in sedaj. Vse kar delamo, delajmo 100 %!  Prisluhnimo si, poslušajmo,  prijatelju ne segajmo v besedo.  Opazujmo sebe in svoje misli. Ko sem umirjen/a, sem tudi zdrav/a in se zdravo prehranjujem. Ob stresu človek takoj poseže po nezdravi hrani. Vsa razmerja, ki nam ne ustrezajo, moramo takoj prekiniti!
Aerobna vadba:  priporočljivo je ciklično gibanje, ki traja najmanj pol ure na dan. Aerobna vadba naj bo vsak drugi dan (npr. hitra hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, nordijska hoja), s čimer krepimo  srčno-žilni sistem, imunski sistem ter kurimo maščobe, obenem se  viša nivo kisika v krvi.
Raztezno-krepitvene vaje:  določene dele telesa moramo raztegovati in krepiti določene skupine mišic: hrbtne mišice, trebuh, stegna in zadnjica. Raztezne vaje so pomembne za večjo prožnost mišic. Raztezne vaje  npr. za krepitev vezi: npr. gležnji, kolena.
Prehrana:  ob  rednem izvajanju zgoraj navedenih vadb (aerobne in anaerobne)  nam kakšen prekršek v prehrani ne bo škodoval.
Nivo metabolizma je najvišji zjutraj, zato je začetek dneva z dobrim zajtrkom OBVEZEN. Kosilo naj bo med 12. in 13. uro, večerja, oziroma zadnji obrok pa ob 17. uri. Izbirajmo zdrava živila, predvsem pa domačo hrano. Pogosto stresne situacije vodijo k temu, da več in pogosteje jemo, predvsem nezdravo hrano.
Masaža: z masažo gladimo mišice, razstrupljamo telo, pripomoremo k temu, da limfa bolje teče. Najboljša masaža je vsekakor plavanje!
Ob koncu prvega dela smo se dogovorili za teoretični in praktični prikaz pravilne nordijske hoje.  Vse to smo počeli izven centra, na »bonifiki«! Najprej smo se seveda malce razgibali.  Nordijske hoje nisem še poskusila in moj prvi vtis je, da ni tako enostavna. Kar nekaj stvari je potrebno obvladati, tukaj pride do izraza koordinacija gibanja, kar razgiba tudi naše »sive celice«. Nekaj pravilnih, in občasno tudi malce nerodnih korakov in čas je   v dobri družbi prehitro minil. 

Hvala gospe Branki za dobre nasvete in  prijetno druženje.

Vtise zabeležila: Branka Poturović