66. OBLETNICA VRNITVE PRIMORSKE K MATIČNI DOMOVINI

objavljeno: 16. sep. 2013, 22:57 avtor: CDA Koper
V soboto, 14. 9. 2013 ob 11.00 uri sem se udeležila proslave ob 66. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Proslava je bila organizirana  v Lipici, na hipodromu Kobilarne Lipica. Veliko število udeležencev je prihajalo od vsepovsod, praktično iz cele Slovenije, predvsem organizirane skupine obiskovalcev z avtobusi.

Prireditveni prostor je izjemno velik in ni bilo težko najti ustreznega mesta za ogled proslave.  Točno ob uri je proslava začela. Govorniki na proslavi so obudili zgodovinski pomen  vrnitve Primorske k matični domovini. Med govorniki je bila tudi naša predsednica vlade, ga. Alenka Bratušek.

V  programu so sodelovali:  partizanski pevski zbor« Pinko Tomažič« iz Trsta,  Kraška pihalna godba Sežana, godbeno društvo »Prosek« z dirigentom Ivanom Bašičem, otroški pevski zbor »Brinjevka«, združeni plesalci Krasa, skupine »Flip« iz Pirana, taborniki rodu »Kraški jirt« Sežana in Lipiška šola jahanja. Ne smem pa pozabiti na številne praporščake, pogled nanje in na prelepe prapore je bil zelo lep.  Prireditelji so se zelo potrudili, saj je bila proslava lepo organizirana, predvsem pa me je navdušil, kot že velikokrat doslej, partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.  Nastop članov lipiške šole jahanja  je bil spektakularen, enkraten.  Vsi nastopajoči so se izjemno izkazali, njihov trud je bil vedno poplačan z  močnim aplavzom.  Ob koncu prireditve pa je nebo preletelo nekaj Pipistrelovih letal,  to so bile prave akrobacije na nebu. Na koncu  so se iz letal na  hipodrom  spuščali  štirje padalci, ki so nam jemali dih. Vsak izmed njih je 100 %-no izvedel svoj skok.  

Pogled na zbrano množico, predvsem pa na veliko število mladih in zadovoljnih obiskovalcev je bil zelo zgovoren, kar pomeni, da Primorci resnično pripadamo svoji regiji.  Na koncu prireditve so organizatorji poskrbeli tudi za družabni del prireditve. Bilo je poskrbljeno za jedačo in pijačo ter glasbo.  Po dobri joti in okusni klobasi sem si s prijateljicami ogledala še nekaj stojnic ob samem vhodu na prireditveni prostor. 
Še kratek obisk v kavarni hotela ,  saj brez kave pa le ne gre,  in nato veselo proti domu.  

Vtise s prireditve zabeležila:  Poturović Branka

Comments