Napovednik‎ > ‎

VSI NA KOLO ZA AKTIVNO STAROST

objavljeno: 30. avg. 2019, 06:52 avtor: CDA Koper   [ posodobljeno 30. avg. 2019, 06:52 ]
V sredo, 04.09.2019 ob 17.30 uri vas vabimo na uvodno predstavitev programa s povabilom zainteresiranih k sodelovanju VSI NA KOLO ZA AKTIVNO STAROST. Program spodbujanja kolesarjenja in ohranjanja fizične aktivnosti starejših.
Namen kampanje
Z izvedbo programa fizične priprave skupine starejših na kolesarski izziv želimo dokazati, da z nekaj dobre volje in prizadevnosti za gibanje ni nikoli prepozno in s tem širšo javnost starostnikov spodbuditi h kolesarjenju,  ki predstavlja eno najbolj primernih oblik rekreacije. Poleg ostalih pozitivnih učinkov gibanja namreč ne obremenjuje sklepov, izboljšuje ravnotežje in vzdržljivost, ki sta v starosti zelo pomembni, in omogoča mobilnost, s čimer tudi neodvisnost, stik z naravo in prijatelji.
Udeleženci, potrebna oprema
Ciljna skupina so starejši nad 60 let. Sodelovalo bo do 20 udeležencev. Potrebovali bodo udobna športna oblačila (majica in hlače) ter obutev za vadbo, v zaključnem delu, ko se bo kolesarilo, pa je potrebno kolo in zaželena varnostna čelada.
Program priprave
Priprava bo trajala dva meseca, dvakrat tedensko. Uvodno srečanje bo namenjeno testiranju osnovnih fizičnih sposobnosti, v nadaljevanju pa bodo udeleženci deležni enournih rekreativnih druženj in izvajanju različnih vaj.  V zaključni fazi bo program vseboval tudi hojo in kolesarjenje.
Značilnost vadbe
Poudarek na krepitvi vzdržljivosti, ravnotežju in moči. Predvsem aktivacija mišic, ki so obremenjene med  kolesarjenjem. Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno predvsem, če smo fizično ustrezno pripravljeni.
Nagrada za trud in prizadevnost
Udeleženci bodo prejeli majice in bodo deležni končnega vodenega kolesarskega izleta.
Potek programa
začetno testiranje udeležencev bo potekalo 16. 09. 2019 (več na predstavitvi)
pričetek izvajanja programa 1909 2019, predvidoma v Areni Bonifika
trajanje programa je 2 meseca, 2 krat tedensko, ob ponedeljkih in četrtkih
srečanja bodo potekala na prostem, na ŠRC Bonifika, v primeru slabega vremena pa v telovadnici CDA.
Organizator programa Mestna občina Koper  v sodelovanju z Mediteranskim centrom  zdravja UP ZRS.