Napovednik‎ > ‎

Predstavitev zdravilišč v BiH: REUMAL FOJNICA IN TERME LAKTAŠI

objavljeno: 26. apr. 2016, 02:21 avtor: CDA Koper   [ posodobljeno 26. apr. 2016, 02:21 ]
V torek, 10.05.2016 ob 17:30 uri vas vabimo na predstavitev  dveh zdravilišč v BiHREUMAL FOJNICA IN TERME LAKTAŠI.
FOJNICA leži 50 km zahodno od Sarajeva na skoraj 600 m/nv.  Obdana z neokrnjenimi gozdovi in planinami, polnimi tokov hudournih rek, so jo imenovali tudi Mesto na zlatih vodah. Od rimskih časov je znan izvir termalne radioaktivne vode, s temperaturo 31,5 stopinj Celzija. Njene zdravilne učinke koristijo v Reumlu,  največjem  državnem centru za rehabilitacijo in zdravljenje številnih  kroničnih  bolezni.  Fojnica je hkrati izhodišče za izlete v znane kraje Skupnosti Bošnjakov in bosanskih Hrvatov, ene izmed dveh političnih entitet v BiH po Daytonskem sporazumu.
LAKTAŠI so manjše mesto v drugi bosanski entiteti - Republiki srbski.  Kraj leži 19 km severno od  Banja Luke, glavnega mesta Republike srbske  in je rojstno mesto predsednika Dodika.  Zdravilna voda Term Laktaši je polna kalcija, magnezija, ogljikovih sestavin ipd, s temperaturo od 30 do 40 stopinj Celzija. Znana je od rimskih časov, danes pa jo koristijo za zdravljenje tako s pitjem kot s kopanjem.  Terme v Hotelu San izvajajo tudi več vrst fizikalnih terapij. Laktaši so priložnostno izhodišče za izlete na znamenito Kozaro, po dolini Vrbasa v Jajce, v Banja luko itd.
V besedi, filmu in sliki bodo zdravilišči in današnjo realnost prebivalcev srbske in muslimanske entitete podaytonske BiH predstavili Viktor Udovič in novinarki Lada ZEI in  Ida KOGEJ.