υλικά‎ > ‎

πάγκοι, πλάτες, αξεσουάρ

Ο πάγκος εργασίας της κουζίνας υπόκειται σε μεγάλες καταπονήσεις καθημερινά και για το λόγο αυτό   κατασκευάζεται   από ενισχυμένα υλικά.Τα συνηθέστερα από αυτά είναι:

  • Το HPL που είναι και το πιο διαδεδομένο.                                                                                                                        Είναι περισσότερο ενισχυμένο σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιείται στα πορτάκια, με επιπλέον στρώσεις για περαιτέρω αντοχή στην τριβή και τη θερμότητα. Επικολλάται σε πλάκες IPB μεγάλου πάχους (συνήθως 4 cm) για να επιτευχθεί η ακαμψία του πάγκου και η αντίστασή του σε πιέσεις.

  • Ο φυσικός γρανίτης.                                                                                                                                                       Πρόκειται για ορυκτό πέτρωμα με μεγαλύτερη σκληρότητα από το μάρμαρο και λιγότερη απορρόφηση σε σχέση με αυτό. Έχει τεράστιες αντοχές στη θερμότητα και φυσική όψη. Χρησιμοποιείται σε ατόφιες πλάκες (συνήθως 3 cm)     οι οποίες γυαλίζονται με τριβή και όχι με χρήση πρόσθετων σκευασμάτων.

  • Ο τεχνοχαλαζίας ή quartz.                                                                                                                       Με 90% χαλαζία στη σύστασή του (όταν ο φυσικός γρανίτης περιέχει 20-30%), ο τεχνογρανίτης όπως αποκαλείται  έχει τη μέγιστη σκληρότητα και ελάχιστη έως μηδενική απορρόφηση. Ο επεξεργασμένος χαλαζίας (που είναι το πιο σκληρό πέτρωμα) ανακατεύεται με ρητίνες και άλλα διακοσμητικά υλικά δημιουργώντας πλάκες με ιδιαίτερο design και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Από το υλικό αυτό κατασκευάζονται και νεροχύτες κουζίνας οι λεγόμενοι “γρανιτέ”.

  • Το Corian.                                                                                                                                                                       Ομογενές ακρυλικό υλικό με εξίσου μεγάλη ποικιλία μοτίβων όπως το quartz. Μπορεί να μην έχει την σκληρότητα    του τεχνογρανίτη, είναι όμως πιο ευέλικτο υλικό με ικανότητες θερμοδιαμόρφωσης που βρίσκουν εφαρμογή σε πολλές ιδιαίτερες διακοσμητικές εφαρμογές. Επιπλέον, μεγάλο πλεονέκτημα θεωρείται το γεγονός ότι οι ενώσεις πολυμερίζονται και κατόπιν υπόκεινται σε επεξεργασία ώσπου τελικά εξαφανίζονται. Κυριότερο γνώρισμα των πάγκων corian είναι ο ενιαίος νεροχύτης από το ίδιο υλικό.

Τα παραπάνω υλικά που χρησιμοποιούνται στους πάγκους, μπορούν να επενδύσουν και την “πλάτη” της κουζίνας,           το κενό σημείο του τοίχου δηλαδή που βρίσκεται ανάμεσα στα ερμάρια βάσης και τα κρεμαστά.

Το πάχος τους είναι λιγότερο από αυτό του πάγκου και σε αυτές τις ομογενοποιημένες επιφάνειες κάλυψης της πλάτης μπορεί να προστεθεί και το διακοσμητικό γυαλί (λακαρισμένο, τυπωμένο ή fusing).
Την πιο συνηθισμένη επιλογή πάντως δεν παύουν να αποτελούν τα κεραμικά πλακίδια, τα οποία όμως συνοδεύονται  από το απαραίτητο “κακό”, τον αρμό δηλαδή που υπάρχει αναμεταξύ τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ INOX (ανοξείδωτα)

Με τον όρο inox περιγράφεται το βιομηχανικό προϊόν μετάλλου που είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και δεν εκπέμπει μολυσματικές ουσίες. Το πλέον ενδεδειγμένο υλικό για χώρους υγιεινής όπως είναι η κουζίνα είναι το ανοξείδωτο ατσάλι 18/10 (από το οποίο κατασκευάζονται και τα χειρουργικά εργαλεία) που έχει στη σύστασή του 18% χρώμιο και 10% νικέλιο. Το υλικό αυτό κυριαρχεί σε μεταλλικές επιφάνειες στην κουζίνα όπως είναι ο νεροχύτης, ο απορροφητήρας, τα πόμολα κ.α. ενώ σε κάποια άλλα σημεία όπως μπάζες, αρμοκάλυπτρα, πλαϊνά κ.α. χρησιμοποιείται και το γυαλισμένο ανοδιωμένο αλουμίνιο.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Τα μηχανικά μέρη που χρησιμοποιούνται από την εταιρία μας για τον εξοπλισμό των επίπλων κουζίνας (μεντεσέδες,   οδηγοί συρταριών, κομπάσα κ.α.) είναι του αυστριακού οίκου blum και συνοδεύονται από πιστοποιήσεις για απροβλημάτιστη λειτουργία, ακόμη και μετά από 200.000 κινήσεις! Περισσότερα μπορείτε να μάθετε με μία επίσκεψη στον ιστότοπο της blum πατώντας εδώ.

Εν κατακλείδι, βλέποντας τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογική εξέλιξη μας έχει εφοδιάσει  με όλα τα απαραίτητα υλικά και μεθόδους για τη δημιουργία σύγχρονων επίπλων κουζίνας ικανά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.                                                                                                                                                Εάν στα παραπάνω υλικά προστεθούν το μεράκι, το γούστο και η φαντασία (υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα και τα όνειρα!) τότε το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από μια όμορφη και λειτουργική κουζίνα...


Είναι μία νέα αρμονική ζωή.

Live in harmony!