υλικά

Τα περισσότερα υλικά που αφορούν στην κατασκευή επίπλων κουζίνας (κασώματα, πορτάκια, πάγκοι κλπ)            αποτελούνται συνήθως από το υπόστρωμα και την εξωτερική επένδυση. Τα υποστρώματα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως τα εξής:

  • Η μοριοσανίδα ή IPB ( Industrial Particle Board) που παράγεται από κομματάκια επεξεργασίας ξύλου τα οποία ανακατεύονται με συνθετική ρητίνη και πρεσάρονται σε συμπαγείς και ανθεκτικές πλάκες.

  • Η ινοσανίδα ή MDF ( Medium Density Fiberboard) που παράγεται από τη μίξη σκόνης ξύλου και ρητίνης με την        ίδια παραπάνω διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι πλάκες περισσότερο ομογενοποιημένες σε σχέση με το IPB.

Έχει καθιερωθεί η διαβάθμιση των υποστρωμάτων από το δείκτη Ε (που εξαρτάται από την ποσότητα της φορμαλδεΰδης που περιέχεται στην κόλα με την οποία παράγονται) και από το δείκτη V (που χαρακτηρίζει την αντίστασή τους στην αλλοίωση από την υγρασία). Τα υλικά που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας, είναι κατηγορίας E1 (ατοξικά) και έχουν δείκτη V100 (υδροαπωθητικά). Επιπλέον συνοδεύονται από όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οργανισμούς.

Η επένδυση των παραπάνω υποστρωμάτων γίνεται με τις εξής επιστρώσεις:

  • LPL ( Low Pressure Laminate) ή όπως συνηθίζεται “Μελαμίνη”.                                                                                    Είναι ένα ανθεκτικό φιλμ φωτογραφημένου χαρτιού ( Kraft paper) εμποτισμένο σε ρητίνη μελαμίνης.                              Το φύλλο αυτό πρεσάρεται με πίεση 20-40 bar σε πλάκες IPB και σε θερμοκρασία 160-200 C όπου η ρητίνη             λιώνει και έτσι επιτυγχάνεται η συγκόλλησή του με τη μέθοδο fusing. Οι πλάκες που παράγονται με τη μέθοδο      αυτή, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του σκελετού της κουζίνας (ερμάρια) αλλά και στην παραγωγή οικονομικών πορτών κουζίνας.

  • HPL ( High Pressure Laminate) ή όπως συνηθίζεται “Βακελίτης”.                                                                                Πρόκειται για πολλαπλά φύλλα Kraft paper που χρησιμοποιούνται και στο LPL, πρεσαρισμένα σε μεγαλύτερες         πιέσεις 70-100 bar. Το αποτέλεσμα είναι ένα ομογενοποιημένο φύλλο πάχους συνήθως 1mm μεγάλης σκληρότητας   το οποίο κολλιέται σε πλάκες IPB με κόλες PVA. Το παράγωγο αυτό, συναντάται σε πορτάκια κουζίνας αλλά και σε πάγκους εργασίας.

Με το HPL όπως και με το LPL, επενδύονται μόνο οι επιφάνειες των επεξεργασμένων κομματιών κουζίνας ενώ στα περιμετρικά χόνδρητα (σόκορα) κολλιέται συνήθως ένα πολυμερισμένο εύπλαστο υλικό με την ονομασία ABS.

  • Thermofoil                                                                                                                                                                           Ευλύγιστο βυνιλικό φύλλο το οποίο εφαρμόζεται κυρίως σε πορτάκια κουζίνας, με θερμοκόλληση και ταυτόχρονη αναρρόφηση (vacuum) συνήθως πάνω σε MDF. Η επιτυχία της συγκεκριμένης μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι “αγκαλιάζει” τόσο τις επιφάνειες, όσο και τα σόκορα των πορτών χωρίς ενώσεις χάρη στην ευλυγισία που χαρακτηρίζει το thermofoil.

  • Λάκα                                                                                                                                                                                      Είδος μονόχρωμης βαφής που ψεκάζεται σε κομμάτια MDF σε αλλεπάλληλες στρώσεις (προεργασία, αστάρωμα, τελικό στάδιο). Υπάρχουν διάφορα είδη λάκας (νίτρου, πολυεστερική, ακρυλική κ.α.) και κάποια από αυτά απαιτούν επιπλέον “ψήσιμο” σε φούρνο κατά το τελικό στάδιο για να επιτευχθεί η σκλήρυνσή τους.

  • Καπλαμάς                                                                                                                                                                              Φλούδα από φυσικό ξύλο που επικολλάται σε πλάκες IPB ή MDF. Απαιτείται η επιπλέον θωράκιση με διάφανο     βερνίκι το οποίο προσδίδει αδιαβροχοποίηση και στιλπνή επιφάνεια χωρίς να στερεί τη φυσική όψη των           “νερών” του ξύλου.

Η ίδια επίστρωση με διάφανο βερνίκι εφαρμόζεται και στο ατόφιο ξύλο (μασίφ).

Η κατηγορία αυτή δεν ανήκει στις επενδύσεις μιας και χρησιμοποιούνται ολόκληρα κομμάτια ξύλου για να           κατασκευαστούν πορτάκια κουζίνας. Υπάρχει βέβαια και το πορτάκι που συνδυάζει τελάρο από ατόφιο ξύλο και ταμπλά από επενδεδυμένο MDF με καπλαμά που ονομάζεται ημι-ατόφιο. Το αποτέλεσμα δύσκολα ξεχωρίζει από το
ατόφιο ξύλο αλλά είναι σαφώς πιο οικονομικό.