HJEM‎ > ‎

OM ØSTMARKA VEL

Østmarka Vel ble tatt initiativ til sommeren 2011, etter en erkjennelse av at flere sentrale klipper var på vei til å gro igjen. En konsekvens var at man antok det mest egnede vil være å tilgjengeliggjøre det som finnes av buldring og klatring i Østmarka på en nettside med håp om at aktiviteten vil øke. For tiden er mesteparten av aktiveten konsentrert rund Filmplaneten og Lia, selv om det finnes hundretals klassikere fem minutter lenger inn i skogen.I årene etter ble aktiviteten så høy at mange medlemmer så seg etter et sted å trene om vinteren, og i desember 2014 stod Låven klar med et buldrerom som har huset mange aktiviteter gjennom 2015. Blant annet barneklatring, åpen dag for idrettslag, konkurranser både for voksne og barn, og selvfølgelig et julebord. Ellers bidrar Østmarka Vel med dugnader i Østmarka. I 2016 har Østmarka Vel forhåpninger om å registreres i Enhets- og frivillighetsregisteret, da alle Østmarka Vels aktiviteter er basert på frivillighet og dugnadsinnsats.

Hevd på førstebestigninger ødelegger klatregleden for mange og kan hemme klatreutviklingen av nye områder. Østmarka Vel vil i hovedsak kreditere den som har gjort jobben, dvs. renset og tilrettelagt. Det samme er tilfelle for navn på førstebestiger, kun sikre og interessante bestigninger av historisk interesse vil få førstebestigers navn i de få tilfeller de er forskjellig fra kreatør.

 
  
For boreboltede ruter har en årelang sedvane utviklet seg til en respekt for at en rute er holdt av i en viss tid, til renser og kreatør er ferdig med jobben og kan få nok antall forsøk på å gå ruta. Et prosjekt blir gjerne merket med en stålbørste eller slynge hengende i første bolt, men dette er ikke vanlig ved naturlig sikrede ruter. Hva "viss tid" betyr varierer, men en uskreven regel har til nå vært omtrent to år og at man burde ha gått det meste på et crag før man gir seg i kast med noe man tror er andres prosjekt. For tiden finnes ingenting i Østmarka som er lukket, verken ruter eller buldere. Er du uenig, start gjerne en tråd om dette på Østmarka Vels Facebookgruppe!
 
  
Eivind Nagell flasher og nedgraderer Kardemomme by, 7b, 
på en av de nyere stedene, Barnehagen, på Filmplaneten,
til fotografens store irritasjon. 
Senere knakk et nøkkeltak, og igjen er den 7b+.
Comments