Főoldal

Megrázó, felkavaró, tragikus eseményekkel teli, ugyanakkor egy szép, új világ reményét hordozó időszak volt hazánk történetében az 1940-es évek évtizede. Ezt a korszakot, azon belül a baranyai, pécsi eseményeket, hangulatokat idézi fel kiállításunk. A kiállítás megnyitását a "PADLÁS – Helytörténeti Műhely című programsorozatunkon belül beszélgetések és egy tudományos konferencia előzte meg, amelynek anyaga az "Előadások (videók)" menüpont alatt található meg.

A mintegy kilenc hónapos előkészítő- és kutatómunka során látogatók, kutatók és egyetemisták voltak segítségünkre. A Pécsi Tudományegyetem Modernkori Történeti Tanszékével közösen kutatószemináriumot szerveztünk, amelynek keretében végzős történelem szakos hallgatók végeztek a '40-es évekre vonatkozó kutatásokat. Munkájukhoz levéltári és múzeumi forrásokat használtak fel. A múzeumi gyűjtemény tárgyaival, fotóival, dokumentumaival illusztrált esszéiket és interjúikat ezen a honlapon gyűjtöttük össze.

Ezúton is köszönjük nekik értékes segítségüket.


Az Azok a '40-es évek... című kiállítás megtekinthető a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályán – közismert nevén a Várostörténeti Múzeumban (Pécs, Felsőmalom utca 9.) – vasárnap és hétfő kivételével naponta 10 és 16 óra között.

Az Azok a '40-es évek... című időszaki kiállítás a Pécs története című állandó kiállítással együtt látogatható.


Belépőjegy árak:

Felnőtt: 700,- Ft / fő

Diák /nyugdíjas: 350,- Ft / fő

Csoport 16 főtől: 300,- Ft.