kamere u vozilu - kazne za vozače u pojedinim zemljama EU

RIGOROZNE KAZNE ZA KAMERE U VOZILIMA U POJEDINIM ZEMLJAMA EUROPSKE UNIJE

RIGOROZNE KAZNE ZA KAMERE U VOZILIMA U POJEDINIM ZEMLJAMA EUROPSKE UNIJE
Kamere u automobilima koje snimaju promet, tzv. dashcams, sve su češća pojava. Odavno se već koriste u Rusiji, gdje ih imaju gotovo sva vozila, no, sve se češće počinju pojavljivati i u zapadnom svijetu.
Ipak, zanimljivo je da je stav o njima unutar Europe vrlo različit, pa čak i u samoj Europskoj uniji. Primjerice, Sud u Bavarskoj je presudio da dashcams krše zakon o zaštiti podataka, zbog toga jer snimaju i druge sudionike u prometu a usput te snimke vrlo lako mogu biti javno dostupne putem interneta. Zbog te je presude neizvjesno kako će se dashcams ubuduće tretirati u Njemačkoj ali isto tako svatko tko nekoga na taj način snimi u prometu, može biti tužen sudu.

Još je rigoroznije u Austriji, u kojoj se posjedovanje kamere u vozilima kažnjava s 10 000 EUR-a, uz istovremeno oduzimanje kamere od strane Policije. Ukoliko se prekršaj ponovi, kazna raste čak do 25 000 EUR-a. Zemlje koje isto tako zabranjuju uporabu dashcams-a su Belgija, Luxemburg i Portugal, dok su one dopuštene u Nizozemskoj, Danskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Italiji, Malti, Norveškoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj.
   
KAKVA JE SITUACIJA KOD NAS U HRVATSKOJ?
U našoj zemlji dashcams nisu još zaživjele u punom smislu. Ima ih ali još uvijek u relativno malom broju. Ipak, za očekivati je da će i kod nas u dogledno vrijeme doživjeti ekspanziju a kada se pojave prvi sudski slučajevi odnosno tužbe, tek ćemo onda uvidjeti i sa sigurnošću znati kako će se tretirati u našem pravosuđu.
Comments