Kako vezati pojas u trudnoći


Treba li vezati pojas u trudnoći i kako?

Foto: Shutterstock

TRUDNICE si ovo pitanje nerijetko postavljaju zbog toga što pojas prelazi preko trbuha pa se boje da će, ako dođe do nagloga kočenja, pojas naštetiti nerođenom djetetu.

Odgovor je: Apsolutno! Brojna su istraživanja potvrdila da je najbolji način zaštite nerođenog djeteta - zaštita majke. Zbog toga svaki put kada se vozite automobilom vežite pojas te ga prilagodite svojoj novoj fizionomiji.

Kako postaviti pojas u trudnoći?

Kako biste izbjegli ozljede djeteta ili sebe, donji, vodoravni dio držite na kukovima, ispod trbuha, a ne posred. Nagli trzaj pojasa koji je postavljen posred trbuha mogao bi u slučaju nesreće uzrokovati odvajanje posteljice od maternice ili neke druge ozljede.

Gornji dio pojasa koji ide koso preko ramena postavite između grudi. Ako vam se urezuje u vrat, prilagodite visinu. Ne stavljajte taj dio pojasa ispod ruke ili iza vrata.

Iako vaše vozilo ima zračne jastuke, imajte na umu da oni nisu dovoljna zaštita te da uvijek morate imati i zavezani pojas, štoviše, zračni jastuci mogu postati opasni ako se upale, a vi niste zavezani.

Ako vi vozite, podesite sjedalo tako da vam je trbuh što dalje od upravljača a da možete sigurno nogama dosegnuti pedale. Ako sudjelujete u prometnoj nesreći, premda se radi o lakšoj, svakako posjetite liječnika kako bi utvrdio da je sve u redu.

Comments