osposobljavanje kandidata

Autoškola Corsa Viškovo osposobljava kandidate za vozače AM, A1, A2, A, B kategorija

AM kategorija:
mopedi (do 50  cm3, max 45 km/h), laki četverocikli, minimalna starosna dob za izdavanje vozačke dozvole je 15 godina (upis u autoškolu s minimalno 14 godina i 6 mjeseci)

A1  kategorija:
motocikli sa ili bez bočne prikolice, radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora od najviše 11 kW i odnosom snage i mase koji ne prelazi
 0,1  kW/kg; motorna vozila na tri kotača čija snaga nije veća od 15 kW, minimalna starosna dob za izdavanje vozačke dozvole je 16 godina (upis u autoškolu s minimalno 15 godina i 6 mjeseci)

A2  kategorija:
 motocikli sa ili bez bočne prikolice, čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više, minimalna starosna dob za izdavanje vozačke dozvole je 18 godina (upis u autoškolu s minimalno 17 godina i 6 mjeseci)
,
 A   kategorija:
 svi motocikli sa ili bez bočne prikolice; motorna vozila na tri kotača čija je snaga veća od 15 kW, minimalna starosna dob za kategoriju A je 24 godine,(upis u autoškolu minimalno 23 godine i 6 mjeseci) odnosno 20 godina (upis u autoškolu minimalno 19 godina i 6 mjeseci) ukoliko vozač ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom A2 kategorije najmanje dvije godine,

 B   kategorija:
 spadaju motorna vozila, osim vozila AM, A1, A2, A, F i G kategorije čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg i koja su dizajnirana i konstruirana za prijevoz ne više od 8 putnika, ne računajući sjedalo za vozača; motorna vozila ove kategorije mogu biti u kombinaciji s priključnim vozilom čija najveća dopuštena masa ne prelazi 750 kg. Ne dovodeći u pitanje odredbe propisa o tipnom odobrenju vozila o kojima je riječ, motorna vozila u ovoj kategoriji mogu se kombinirati s priključnim vozilom čija je najveća dopuštena masa veća od 750 kg, pod uvjetom da najveća dopuštena masa ove kombinacije vozila nije veća od 4 250 kg. U slučaju da je najveća dopuštena masa takve kombinacije vozila veća od 3 500 kg, takvom kombinacijom vozač može upravljati samo nakon što je položio vozački ispit za tu kombinaciju vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom.; minimalna starosna dob za izdavanje vozačke dozvole je 18 godina (upis u autoškolu s minimalno 17  godina i 6 mjeseci)

Vozač kojem je izdana vozačka dozvola kategorije A1, A2, A, B, C1, C, D i H ima pravo upravljati i vozilima F, G i AM kategorije.

  F    kategorija:
 traktori,

 G   kategorija:
 radni strojevi

Osposobljavanje kandidata za vozače je djelatnost koja se obavlja u općem interesu, a pretpostavlja jedinstveni nastavni proces koji se provodi prema propisanom programu.

Program obuhvaća tri nastavna predmeta:


Prometni propisi i sigurnosna pravila (PPSP)
Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći (PPP)
Upravljanje vozilom (UV).

Osposobljavanje se provodi temeljem Plana i okvirnog programa osposobljavanja kandidata za vozače koji proizlazi iz Programa vozačkog ispita i prema jedinstvenim minimalnim izračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata koje propisuje MUP.

Pregled minimalnog broja nastavnih sati *

 

 

 posjeduje kategoriju

željena

nastavni

 

kategorija

predmet

sati

A1

A2

A

B

C1

C

D

F

G

H

AM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A1

PPSP

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PPP

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UV

20

 

 

 

7

7

7

7

7

7

7

7

A2

PPSP

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PPP

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UV

20

10

5*

 

15

15

15

15

15

15

15

10

A

PPSP

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PPP

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UV

25

10

10

 5*

15

15

15

15

15

15

15

10

B

PPSP

30

4

4

4

 

 

 

 

 

 

 

 

PPP

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UV

35

30

30

30

 

 

 

 

30

30

 

30

AM

PPSP

30

 

 

 

 

 

 

 

4

4

 

 

PPP

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UV

15

 

 

 

 

 

 

 

10

10

 

 

 

Osposobljavanje iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila

Osposobljavanje kandidata u autoškoli počinje predavanjem iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila (skraćeno PPSP).

Predavanja iz PPSP-a u autoškoli Corsa Viškovo održavaju se u suvremeno opremljenoj klimatiziranoj učionici s kompjuterskim prikazima prometnih situacija, prometnih znakova...


Predavanja drži ovlašteni predavač PPSP-a  Elvis Dessardo s višegodisnjim iskustvom i odličnim uspjesima na obuci kandidata.

Predavanja iz PPSP-a  počinju u 9 sati ujutro  i u 17 sati popodne, a na upit kandidata i u drugo vrijeme.

Osposobljavanje iz Pružanja prve pomoćiPredavanja iz PPP-a održavaju se u učionici autoškole Corsa Viškovo i traju 9 nastavnih sati, u pravilu 3 dana i možete ih pohađati zajedno s predavanjima iz PPSP-a ili dok budete na vožnji (UV).

Predavanja iz pružanja prve pomoći provode se prema programu Ministarstva zdravstva.

Ispit iz Pružanja prve pomoći morate položiti prije ispita iz upravljanja vozilom

   Osposobljavanje iz upravljanja vozilom

Upravljanje vozilom  (UV) svakako je najatraktivniji dio osposobljavanja kandidata u autoškoli. Obuka iz UV-a počinje nakon položenog ispita iz PPSP-a. Osposobljavanje vrše iskusni licencirani instruktori vožnje sa odličnim rezultatima na osposobljavanju kandidata.

 

 Poligon za osposobljavanje se nalazi u Viškovu. 


Osposobljavanje za "B" kategoriju

B   kategorija: motorna vozila, osim vozila A1, A2, A, F, G i AM kategorije čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg i koja su dizajnirana i konstruirana za                            prijevoz ne više od 8 putnika, ne računajući sjedalo za vozača; motorna vozila ove kategorije mogu biti u kombinaciji s priključnim vozilom čija najveća  dopuštena masa ne prelazi 750 kg,

Osposobljavanje iz upravljanja vozilom za "B" kategoriju vrsi se u vozilima :  Peugeot 207, Hyundai i20, Citroen C4 Cactus, Fiat Panda, Fiat Punto.

 

Osposobljavanje vrše instruktori vožnje: 

 

 

Dejan Radić

 
 

Sanja Radić Gojević


Kristina Vojnić - Hajdu


                                                                                                                                       

  Maurizio Dessardo


Elvis Dessardo

autoškola corsa

Osposobljavanje iz B kategorije traje 35 nastavnih sati (1ns =45 min)

 

Osposobljavanje za "A1" kategoriju


A1  kategorija: motocikli radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora do 11 kW,

A1 kategoriju mozete upisati s navrsenih 15 godina i 6 mjeseci. (ispit s navršenih 16 godina)

osposobljavanje se može provoditi na motociklima autoškole Yamaha YS125 i Megelli 125  ili na Vašem motociklu.

Motocikl kategorije A1 sa snagom motora do najviše 11 kW i odnosom snage i mase koji ne prelazi 0,1 kW/kg i koji postiže brzinu od najmanje 90 km/h.

Ako motocikl pokreće motor s unutarnjim izgaranjem, radni obujam motora mora iznositi najmanje 120 cm3.

Ako motocikl pokreće električni motor, omjer snage i mase mora biti najmanje 0,08 kW/kg,

te mora posjedovati vazeći preventivni tehnički pregled. Ukoliko polažete na Vašem motociklu koji nema mjenjač (automatic) dobiti ćete pravo upravljanja samo motociklima bez mjenjača.  

 


Yamaha YS 125
Megelli 125

Osposobljavanje za "A2" kategoriju*


A2  kategorija: motocikli čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više

A2 kategoriju možete upisati s navršenih 17 godina i 6 mjeseci. (ispit s navršenih 18 godina)

Osposobljavanje se može vršiti i na motociklu  autoškole MASH Five Hundred (150 kg) ili na Vašem motociklu.Ukoliko se odlučite polagati na Vašem motociklu,motocikl mora ispunjavati slijedeće uvijete:

Motocikl bez bočne prikolice, sa snagom motora od najmanje 20 kW, ali koja ne prelazi 35 kW i omjerom snage i mase koji ne prelazi 0,2 kW/kg.

Ako motocikl pokreće motor s unutarnjim izgaranjem, radni obujam motora mora iznositi najmanje 395 cm3.

Ako motocikl pokreće električni motor, omjer snage i mase vozila mora biti najmanje 0,15 kW/kg.

Ukoliko polažete na Vašem motociklu koji nema mjenjač (automatic) dobiti ćete pravo upravljanja samo motociklima bez mjenjača. 

  

Osposobljavanje za "A" kategoriju

A   kategorija: svi motocikli sa ili bez bočne prikolice,

A kategoriju možete upisati s navršenih 23 godine i 6 mjeseci (ispit s navršene 24 godine) ili 20 godina ukoliko već posjedujete minimalno 2 godine vozačku dozvolu A2 kategorije.

Osposobljavanje se može vrsiti na motociklima autoškole Kawasaki ER6 i Kawasaki Z650 ili na Vašem motociklu, Ukoliko se odlučite polagati na Vašem motociklu, motocikl mora ispunjavati slijedeće uvijete:

Motocikl bez bočne prikolice, čija je masa bez tereta veća od 180 kg, snage motora najmanje 50 kW.

Ako motocikl pokreće motor s unutarnjim izgaranjem, radni obujam motora mora iznositi najmanje 600 cm3.

Ako motocikl pokreće električni motor, omjer snage i mase vozila mora biti najmanje 0,25 kW/kg.

  Mora posjedovati važeći preventivni tehnički pregled. Ukoliko polažete na Vašem motociklu koji nema mjenjač (automatic) dobiti ćete pravo upravljanja samo motociklima bez mjenjača.  


Kawasaki Z650

Kawasaki ER6nOsposobljavanje za "AM" kategorijuAM kategorija: mopedi (do 50  cm3), motokultivatori

AM kategoriju možete upisati s navršenih 14 godina i 6 mjeseci. (ispit s navršenih 15 godina)

Osposobljavanje na našem mopedu  MASH BIBOP RACER 2T,

isto tako se može vršiti i na Vašem mopedu. Ukoliko se odlučite polagati na Vašem mopedu moped mora imati  radni obujam motora do 50 cm3, koji na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 km/h (blokade) te mora posjedovati preventivni tehnički pregled..  

Po završetku obuke pristupate ispitu iz vožnje, te po položenom ispitu na MUP-u u mjestu prebivališta podnosite zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.


Vise o ispitima na stranici Vozački ispiti

Ispunite On-line prijavu i naše djelatnice će Vas kontaktirati

On-line prijava u autoškolu Corsa Viškovo

početna stranica : www.corsa.hr