Blog‎ > ‎

Internet I: Fibra òptica

28 de febr. 2011, 2:17 publicada per Albert Profe   [ actualitzat el 4 de febr. 2012, 1:05 ]

Primer, una introducció a la fibra:
Una fibra òptica és un fil, transparent, flexible de fibra que actua com una guia d'ona , o "tub de llum", per transmetre la llum entre els dos extrems de la fibra. El camp de la ciència aplicada i d'enginyeria relacionats amb el disseny i aplicació de fibres òptiques es coneix com Enginyeria òptica o ciència òptica.

Les fibres òptiques són àmpliament utilitzats en comunicacions de fibra òptica, ja que permet la transmissió sobre distàncies més llargues i un major ample de banda (velocitat de dades) que altres formes de comunicació. Les fibres s'utilitzen en comptes de cables de metall -coure- ja que els senyals viatgen al llarg d'elles amb menys pèrdues i també són immunes a interferències electromagnètiques.

Les fibres també s'utilitzen per a l'enllumenat, i s'emboliquen en paquets perquè puguin ser utilitzades per portar les imatges, el que permet veure en espais reduïts. Especialment es dissenyen fibres que s'utilitzen per a una varietat d'altres aplicacions, incloent sensors i làsers de fibra .


La fibra òptica consisteix típicament en un filament transparent que és el nucli envoltat per un revestiment transparent de material amb un menor índex de refracció. La llum es manté en el nucli de la reflexió interna total. Això fa que la fibra actuï com una guia d'ona. Les fibres que sostenen la propagació de molts camins o maneres transversals són anomenats en mode multi fibres (MMF) o multimode, mentre que els que només poden admetre una única manera s'anomena mode de fibres individuals (SMF) o monomode.

De manera que múltiples fibres solen tenir un diàmetre de base més gran, i s'utilitzen per a enllaços de comunicació a distàncies curtes i per a aplicacions d'alta potència de transmissió. De manera individual les fibres s'utilitzen per enllaços de comunicació la majoria de més de 1.050 metres.
Comments