Blog‎ > ‎

Entrevista Josep Maria Ganyet

29 de gen. 2011, 2:52 publicada per Albert Profe
Sobre el drets d'autor, l'evolució de Internet, la xarxa 2.0, creativitat i molt més:


             (...)

Ha canviat gaire la societat, internet?

Totalment. Internet fa un procés de 'desintermediació'. Qui mira ara la cartellera de cinema en un diari? Qui hi busca pis o feina? Amb internet pots contactar directament amb qui fa l'oferta. M'estimo més una societat en què la gent pirati llibres, música..., cultura, i en consumeixi –que es formi, per tant, una societat més justa–, que no pas una societat en què la gent no compri llibres. Si els llibres es piraten i no es llegeixen, l'editor no ha perdut ni un duro. Però, si es piraten i es llegeixen, la societat ha guanyat. Que la cultura arribi a tota la gent possible, això sí que és important, perquè tindrem una societat més justa. I això sense perjudicar els drets dels creadors. Els creadors han de ser compensats per la feina que fan. Un mercat lliure es basa en la propietat. Els drets d'autor han de continuar existint. De fet, es van crear perquè poguessin produir més obres.

Defenseu la pirateria digital, doncs?

Vull desmitificar-la una mica, perquè no tot allò que es descarrega és pirateria, ni són pèrdues o vendes que deixen de fer-se. Hi ha estudis als Estats Units que indiquen que, el 62% de la música que la gent té a l'iPod,no l'ha escoltada mai. Això vol dir que aquesta música mai no s'hauria comprat; les pèrdues milionàries s'han de relativitzar, doncs. Crec que, si tens més diners que temps, has de comprar música. I es pot fer ben fàcilment, amb un clic: iTunes ha venut mil milions de cançons! Això demostra que la pirateria és el motor de la innovació: cobreix un forat que la indústria no cobreix, produeix solucions més creatives i obliga la indústria a millorar.

I les empreses de pirateria digital, què?

No s'han de perseguir. Jo els posaria un auditor a disposició, faria un pla de negoci per a fomentar la innovació i convertir-les en empresa legal que faria diners ben aviat. Un cas clar és el de Series Ionquis. Estaria molt bé que ens poguessin oferir sèries de televisió de gran definició, en uns quants idiomes i canals de so. Molta gent pagaria pel servei.

(...)


L'entrevista sencera aquí.

Comments