Blog‎ > ‎

Arquitectura client-servidor: DNS

16 de febr. 2012, 13:28 publicada per Albert Profe
clica la imatge per fer-la més gran


El Domain Name System o DNS (en català sistema de noms de domini) és un sistema de noms jeràrquic que funciona sobre una base de dades distribuïda. Permet que qualsevol sistema connectat a Internet o a una xarxa informàtica privada obtingui informació associada als noms de domini. En concret, l'ús més freqüent (tot i que no l'únic) és la traducció global dels noms de domini (com ara ca.wikipedia.org) a les adreces necessàries per al protocol IP. Això facilita molt l'ús d'aplicacions d'Internet, ja que evita que els usuaris hagin de memoritzar les adreces numèriques, i facilita el canvi d'adreces mantenint constant el nom de domini.

El DNS ofereix un servei vital a Internet i sense ell la navegació seria molt complicada (per no dir impossible), ja que les xarxes treballen amb IP per realitzar tasques com l'adreçament o l'encaminament (enroutament), mentre que per als humans és molt més senzill treballar amb noms, com els que posem a les URL o a les adreces de correu electrònic.


Un servidor arrel (root server en anglès) és el servidor de nom de domini (DNS) que sap on són els servidors de noms autoritaris per a cadascuna de les zones de més alt nivell a Internet. Aquí teniu el mapa del tots els servidors DNS arrels del món, hi ha 13 d'alt nivell.els 13 servidors arrel del món

Comments