O NAMA‎ > ‎

Mutsuko Minegishi 

MUTSUKO MINEGISHI

Sensei Mutsuko Minegishi rođena je 28.7.1940. godine u Tokyu, u Japanu. Pred kraj drugog svjetskog rata, obitelj se seli na selo, u rodno mjesto njenog oca. Po završetku učiteljske škole radi kao nastavnica engleskog jezika. Poslije četiri godine rada kao nastavnik, odlazi  u SAD, gdje upisuje studij engleskog jezika te istovremeno zarađuje za školarinu. Slijedećih godina radi kao asistent na odjelu antropologije te magistrira engleski jezik, a uz to predaje i japanski jezik. Godinu dana provodi u Poljskoj kao profesor japanskog jezika, nakon čega se vraća u Japan.

 

1972. godine, u Tokyu, odlazi u Hombu Dojo na svoj prvi trening aikida. Tijekom slijedeće dvije godine redovito pohađa sve treninge tri puta dnevno.

Godine 1974. ponovno odlazi u SAD kao Fullbrightov predavač na razmjeni podučavajući japanski jezik na Amherst College, osam godina. Tijekom tog perioda magistrira komparativnu književnost te upisuje doktorat iz lingvistike. također nastavlja i aikido aktivnosti: tijekom boravka u Massachusetts-u, otvorila je prvi dojo u mjestu Florence u toj državi, podučavajući također u klubovima Keen State College, Sveučilišta u New York u državi Albany, Amherst College, Smith College te Massachusett University.
Od 1988. do 1994. boravi u Republici Kiribati, otočju u Pacifiku. Tijekom tih 6 godina, radila je na humanitarnom projektu japanske vlade podučavajući aikido.
Godine 1994. seli se na otok Saipan, kako bi od tamo proširila aikido od sjevera prema jugu.


Početkom 1998. godine, nakon 27 godina kontinuiranog vježbanja i dodjeljivanja 6. DAN majstorskog pojasa, odlučila je aikido učiniti svojom životnom profesijom. Kao glavni instruktor Saipan Aikikai-a, počela je razmišljati o širenju svojih aktivnosti na susjedno otočje, Guam i ostale susjedne zemlje. Od početka 1999. godine, Sensei Minegishi je osnivač i glavni instruktor Guam aikikai-a.


Često putuje u razne zemlje kako bi prisustvovala seminarima, a često ih i ona sama vodi u zemljema poput Švedske, Singapura, Južnoafričke republike, Italije, Monaca, Nizozemske, Engleske, Rusije, Filipina, Bugarske, Makedonije, Grčke, i naravno, Hrvatske,...

 

 

Iako je visoka samo nešto više od 1,5 m, njeni snažni i brzi pokreti daju nevjerojatnu energiju i entuzijazam polaznicima. Od svih aktivnosti u aikidu, najviše je zanima podučavanje djece i mladih. Taj interes proizlazi iz njenog dugogodišnjeg iskustva rada s djecom kao učiteljica u osnovnoj školi u Japanu. Sensei Minegiši često govori kako bi djeca trebala početi vježbati aikido s prvim koracima, jer ako ih se uvede u ugodnu atmosferu bez straha i natjecanja, odrastaju u tjelesnoj i mentalnoj ravnoteži te postaju dobri članovi grupe svojih vršnjaka.
Njezini planovi za budućnost uključuju stvaranje prijateljskih odnosa među svim otocima Tihog Oceana, Azije i jugoistočne Azije, zemalja iz kojih Japan ima tužna sjećanja od prije 50 godina. Ona vjeruje da ovako na svoj način, može pridonijeti ponovnom uspostavljanju narušenih međuljudskih odnosa, budući da je i sama bila žrtva ratnog izbjeglištva u Tokyu za vrijeme II. Svjetskog rata.


U veljači 2005. godine, osniva se Hrvatska aikikai federacija (HAF), a sensei Minegishi imenovana je glavnom instruktoricom HAF. Nekoliko puta godišnje dolazi u Hrvatsku i posjećuje klubove članove HAF-a u Požegi, Zagrebu, Varaždinu i Cavtatu.2009. godine postaje Tehnički direktor za Monaco Aikikai te počasni predsjednik Aikido Federacije Južnoafričke republike (AFSA). 


U siječnju 2010. godine Sensei Mutsuko Minegishi promovirana je u 7. DAN Aikikai Hombu Dojo te je time postala jedna od rijetkih žena u Aikidou sa tim rangom.


 

 


Comments