blog artikelen‎ > ‎

Hoe lang duurt het om spieren op te bouwen?

Geplaatst 14 okt. 2009 23:16 door Tine Scheldeman   [ 17 apr. 2012 03:28 bijgewerkt ]
Als je een manier aan het zoeken bent om spiermassa aan te maken, 1 ding dat je je begint af te vragen na een tijdje is hoe lang….
Wat is het maximum gewicht dat je kan bijkomen als je alles absoluut correct zou doen?

Veel jongens zijn vaak ontgoocheld wanneer ze niet zien dat de spiertoename niet zo groot is zoals ze dachten dat het ging zijn van het ‘schamatje’ dat ze aan het volgen zijn. Ze vragen zich af of ze misschien iets verkeerd doen.

Misschien doen ze dan de verkeerde oefeningen of is hun dieet niet zoals het zou moeten.

Terwijl beide factoren hun resultaten beïnvloeden dat je zou  moeten zien met het spieropbouwschema, het is belangrijk om sommige factoren in acht te nemen.

Wanneer je jezelf de vraag stelt, ‘hoe lang duurt het om spieren bij te komen’, je moet je eigen situatie persoonlijk nemen. Iedere persoon kan spieren opbouwen maar dat kan bij iedereen op een verschillende snelheid gebeuren, je eigen karacteristieken evalueren kan je helpen om realistische doelen te zetten voor je eigen lichaam.

Eens een kijkje nemen naar de factoren die deze brandende vraag beantwoorden, ‘hoe lang duurt het om…

Het allereeste element dat ik wil bekijken is wat je sport en trainingsachtergrond is. Als je iemand bent die al jaren traint in de fitness, zal je spieren opbouwen in een veel trager tempo dan iemand die nog nooit een gewicht opgetild heeft in zijn hele leven.

Over het algemeen, hoe meer ervaring je achter je liggen hebt, als ik er natuurlijk kan vanuit gaan dat je een deftig trainingsschema gebruikte met een juiste houding, dan zal de spiertoename wat trager zijn.

Dus, hoe meer spieren je al bent toegenomen in het verleden, hoe trager je zal blijven bijkomen. Anders als je zou blijven bijkomen op hetzelfde tempo zoals je vooruit ging in je programma, dan zouden er hier gigantische spierbundels rondlopen van meer dan 200 kg…

Dus er komt een punt waar spiermassa toename ongelofelijk zal verminderen wanneer je je genetisch potentieel begint te bereiken.


De tweede factor  hangt af van welk lichaamstype je bent. Als je iemand bent die van nature mager is (een ectomorf), zal je een tragere spiertoename hebben vergeleken met iemand die gemakkelijk een spiertoemassa heeft.

Deze verschillende lichaamstypes zijn: ectomorfen, endomorfen, en mesomorfen, en met het leren welk type je bent, dat zal je realistisch verwachtingen en doelen kunnen zetten.

Ectomorfen kun alleen maar een halve tot 1kg droge spiermassa toenemen per maand. Terwijl een mesomorf in het begin van zijn spiercarrïere het dubbele of driedubbele kan bijkomen.

In je achterhoofd houden dat wanneer ik zeg een halve tot 1 kg per maand dan over ‘droge spiermassa’ gaat. De waarheid is, met het juiste programma, dat het mogelijk is om 4 kg , volledige spiermassa per maand (met vocht en glycogeen gewicht) dat het spierweefsel vasthoud.

Endomorfen hebben de neiging om meer lichaamsvet aan te maken, zodat je dezelfde gewichtstoename hebt zoals bij eeen mesomorf, maar het zal jammer niet allemaal spierweefsel zijn.

Voor deze reden, veel jongen die dit type zijn, zijn beter met een programma dat er voor zorgt dat er een trage gewichtstoename proces is om te vermijden dat je teveel vet aan maakt tijdens het process.
Het volgende waar je moet op letten is je dieet en voedingsgewoonten. Je kan alleen maar spieren aanmaken als je goed eet. Om het anders te zeggen, als je niet een beetje meer caloriën opneemt dat je nodig hebt voor je lichaamsgewicht, dat zal het er niet echt zoveel aan doen (voor je spiertoename), je zal geen resultaten zien.

Eten is belangrijk om spiermassa aan te maken, ruw gezegd hoe beter je eet hoe sneller je gewicht toeneemt. MAAR realiseer ook, dat er een limiet is. Als je de hele dag in de zetel zit en teveel eet, zal je misschien wel spieren bijkomen, maar ook een grote hoeveelheid lichaamsvet!

Omdat je lichaam alleen maar een beperkt aantal spierweefsel kan aanmaken iedere dag, zal het teveel aan caloriën geconsumeerd worden omgezet in vet.

Maar door er zeker voor te zorgen dat je genoeg eet kan je spiertoename maximaliseren.

De algemene herstelperiode is het volgende dat je moet aandachtig zijn. Hoe sneller je herstelt van een training zal er toe doen hoe sneller je opnieuw terug je volgende training kan inzetten!

Als het 2 of 3 dagen vraagt om volledig te herstellen van een training, dat wil dat zeggen dat je algemene progressie trager zal zijn.

Hoe meer je traint, dus als we veronderstellen dat je volledig herstelt bent van de vorige training, hoe sneller je spiermassa zal aanmaken.

Doen wat je kan om je herstelperiode te verbeteren is zorgen dat je genoeg slaapt, juist en goed eet, misschien een supplement (glutamine) aminozuur dat je beter helpt herstellen zal je in de goede richting duwen!


Tenslotte moet je ook rekening houden met je hormonenregulatie. Over het algemeen jongens begin de twintig zijn hebben het hoogste niveau van testosteron in zich, dit zijn de belangrijkste hormonen om spieren op te bouwen, (algemeen gezegd).

 Als je dertig of veertig bent wil dat niet zeggen dat je geen goede resultaten meer kan hebben, maar je spieropbouwend hormoon niveau zal wat veranderd zijn en dus kan het wat trager gaan.

Dit verstaan en verwachtingen hierop aanpassen zijn dus belangrijk.

Dus over het algemeen: de meeste mensen die juist en goed trainen kunnen een halve tot een kg droge spiermassa bijkomen per maand aan de start van hun programma

En in je achterhoofd houden dat je meer gewichtstoename ziet een tot twee kg per week dat is omdat je ook wat water en glycogene bijhebt gebonden aan de spieren en ook extra vet, maar dit is een goede verhouding voor algemene spiertoename bij een hoog-kwaliteit programma.

Comments