Baldiri Reixac

 

BALDIRI REIXAC

 

Baldiri Reixac i Carbó va néixer a Bell-lloc d’Aro el 1703 al si d’una pairalia benestant, estudià per capellà a Girona i als vint-i-set anys fou destinat, com a rector, a la parròquia de Sant Martí d’Ollers, del municipi de Vilademuls, on visqué durant cinquanta-un anys, fins a la seva mort el 1781.

A Ollers, a més a més de les tasques pròpiament religioses, es va dedicar a l’ensenyament dels nens com feien tants d’altres capellans dels petits pobles de pagès. Aquesta tasca educativa el motivà a escriure un llibre, adreçat a mestres i pares, Instruccions per l’ensenyança de minyons, que és alhora un tractat de pedagogia i una enciclopèdia de continguts escolars. Les onze edicions que se’n feren demostren la seva vàlua i el ressò que tingué.

 

D’altres escoles porten també el seu nom: Barcelona, al Parc Güell, 1931; Sant Feliu de Guíxols, al barri de Vilartagues, 1976, i Badalona, al barri de Llefià, 1981.

 

Memorial Baldiri Reixac

Des del 1987-1988 l’escola celebra el Memorial Baldiri Reixac, conjunt d’activitats entorn de la seva figura, d’acord amb una programació lineal de parvulari a sisè de primària.

Durant la primera quinzena de novembre es treballa el coneixement de la figura de Baldiri Reixac. Se n’estudien diferents aspectes segons la programació lineal establerta de primer a sisè de primària: l’escriptura del nom copiant-lo de la façana de l’escola, la seva biografia, el lloc de naixement, el recorregut a peu pel carrer de Banyoles que porta el seu nom, el llibre que va escriure, el català de la seva època i l’ofrena floral que fan els alumnes de cinquè a la seva tomba, a Ollers, on arriben després d’haver fet una bonica caminada pel sector de llevant de la comarca.

 

Ortografia

En el darrer consell escolar del 2007-2008 s’acordà modificar l’ortografia de Rexach en Reixac, d’acord amb les normes ortogràfiques modernes, ja que aquesta és la manera en què s’escriu actualment tant en l’àmbit acadèmic –llibres, enciclopèdies, publicacions...-, com a nivell institucional – les altres escoles que porten el seu nom, els premis Baldiri Reixac de la Fundació Lluís Carulla...