Cirkel van Rede

De ware weg is de weg van de waarheid.
Voor een betere wereld
komen mensen bij elkaar
in redelijke discussie.
Inhoud 

De rede In het kort                                Wat willen we en hoe pakken we dat aan?
Cirkel van Rede - FAQ                           Help mee! 
The Circle of Reason zelf (off-site)
 

Waarom?
Geen mens wordt beter van onzin geloven...
Er is een universum om ons heen, hoe vervelend sommigen dat ook vinden, dat zich niets van ons aantrekt. De aarde is doof voor onze smeekbeden, de sterren onvermurwbaar en de regen valt hetzelfde op goed als op kwaad. Bovenal is de waarheid de waarheid, of wij het leuk vinden of niet.
 
Wij beïnvloeden de werkelijkheid natuurlijk wel, de een meer dan de ander. Van alle levende wezens hebben wij alleen, voor zover bekend, een oordeel. Willen wij juist oordelen, dan kunnen wij ons niet baseren op onwaarheden.
 
Een rationele wereld
Hoe meer mensen zich laten leiden voor hun verstand en zich niet mee laten slepen door hun emoties, hoe meer vrede de kans krijgt.
 
Ratio is niet hetzelfde als emotieloosheid. Emotie ontkennen is irrationeel. Als wij echter de keus hebben tussen onze emoties onder controle houden of er zelf door gecontroleerd te worden dan is de eerste keuze de juiste.
 
In navolging van de oorspronkelijke The Circle of Reason ben ik mijn eigen Nederlandstalige variant begonnen. Deze pagina is geen kopie van de moedersite maar is bedoeld als een aanvulling erop.

Missie
Wij geloven dat de gevolgen van menselijke irrationaliteit verminderd kan worden door de kracht van ratio en logische denken en uiteindelijk misschien zelfs opgelost kunnen worden. Dat oorlog, coruptie, vernietiging van het milieu, geïnstitutionaliseerde armoede en discriminatie voorkomen kunnen worden. Onze doel is op deze wereld dit alles te bereiken binnen de volgende 50 generaties. Hiervoor stimuleren wij mensen in hun eigen leven te vertrouwen op hun rationele vermogens en zo de wereld te redden en ons allen een stap voorwaarts te doen in onze morele ontwikkeling. Wij verwelkomen allen die zoeken naar helderheid van geest, wat hun geloof of overtuiging ook is, binnen de Cirkel van Rede.

Cirkel van Rede is een particulier initiatief, niet gesteund door enige organisatie.