- Το 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας από τη σχολική χρονιά 2012-13 έως και τη σχολική χρονιά 2014-15 συνεργάστηκε με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
στο
πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών
σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα
μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας
στην Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια εκπαίδευση»
- Το σχολείο συνεργάστηκε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου καινοτομικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια των σχ. ετών 1997-1998 και 1998-1999 για τη εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας . Επιστημονικά υπεύθυνη ήταν η κ. Τζέλα Βαρνάβα -Σκούρα από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Στη φωτο μπορείτε να διακρίνετε εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: όρθιοι από αριστερά οι κ. Θανάσης Αναστασίου , γυμναστής, κ . Ντίνα Μαρίνη, φιλόλογος, κ. Μαρία Καπάκη ,καθηγήτρια αγγλικών και συντονίστρια του Προγράμματος, κ. Ντιάνα Δήμου, φιλόλογος, κ. Βιργινία Δεσποτίδη,καθηγήτρια γαλλικών, κ. Λίζα Γρηγοριάδου, καθηγήτρια εικαστικών, κ.Κώστας Αερίδης ,φιλόλογος, κ. Ευαγγελία Τουτζάρη,καθηγήτρια γαλλικών,κ. Διονύσης Σαμούρης, γυμναστής, κ. Ευαγγελία Διαμαντοπούλου,φιλόλογος. καθιστοί από αριστερά οι κ.Κώστας Γιώτης, μαθηματικός, κ. Λίλη Κακασή, φιλόλογος, κ. Γεωργία Τσαρτσιταλίδου, γεωλόγος και ο κ. Σωτήρης Σταμούλης , ο προηγούμενος Διευθυντής του σχολείου.
Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης η κ .Μαρία Ζέμπου,καθηγήτρια αγγλικών, η κ. Βάσω Δυναμίδου,καθηγήτρια γαλλικών και ο κ. Γιώργος Κυραγιάννης, μαθηματικός.
Τα θέματα των Δράσεων το σχολικό έτος 1997 -98 ήταν: 1. Προσφυγιά -Η Νίκαια είναι προσφυγούπολη 2.Δημιουργία και έκδοση περιοδικού - Το Χαμάμ 3. Το θέατρο και η εξελικτική του πορεία 4.Η Λαογραφία και η διδασκαλία των χορών της προσφυγιάς 5.Δημιουργία και οργάνωση βιβλιοθήκης - Μουσική 6.Παιχνίδια της Μ. Ασίας 7."Χαμάμ" (Λογοτεχνία- Χωροταξική μελέτη - Χάρτες"
Παιδιά της Δράσης με τον κ. Κυραγιάννη
|
Παιχνίδια της Μ. Ασίας | Τα θέματα των Δράσεων το σχολικό έτος 1998-99 ήταν: 1. Η ιστορία της Νίκαιας 2.Περιοδικό - Το Χαμάμ 3.Μαθηματικά 4.Επαγγέλματα που χάνονται5.Βιβλιοθήκη6.Γεωγραφικά μνημεία- Τόποι/ Στατιστικά 7.Λαϊκή τέχνη -Κόσμημα, κέντημα, ζωγραφική 8.Αθλητικά σωματεία
Περισσότερες φωτογραφίες
Πολλά τα θετικά από το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν για την εκπόνηση του Προγράμματος.
Απόψεις εκπαιδευτικών [...] πολλά παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές αδυναμίες είχαν τη δυνατότητα, στα πλαίσια του προγράμματος, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, ενώ γενικότερα εμφανίζονται αδρανή και πολλές φορές είναι και περιθωριοποιημένα στα πλαίσια του μαθήματος. Αυτό συνέβη και γιατί ξεφεύγαμε από τα πλαίσια του τυπικού μαθήματος. Δηλαδή τα παιδιά καλούνταν να ενεργήσουν με πάρα πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Άρα το σχολείο έπαψε να είναι μόνο η καταπίεση του μαθήματος, για όσους είναι καταπίεση και λίγο-πολύ είναι για όλους, και είδαν και κάποια πράγματα που μπορούσαν να γίνουν και να έχουν άμεση σχέση με τα ενδιαφέροντα τους. Οι μαθητές είχαν γράψει για το Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στο περιοδικό τους " Το Χαμάμ": Το σχολείο μας ήταν φέτος ενταγμένο στο πιλοτικό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας και στα πλαίσια αυτού του προγράμματος εργαστήκαμε δημιουργικά εκτός σχολικού ωραρίου χωρισμένοι σε ομάδες. . Χάρη στο πρόγραμμα έγινε γνωστή και η περίπτωση μας. Το «χαμάμ», είναι στην αυλή του σχολείου μας και πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει να γίνει ένας χώρος εκδηλώσεων, που δε διαθέτει το σχολείο. Γιατί ακούστηκε πολύ, δημοσιεύτηκαν πολλά κείμενα για το «χαμάμ». «Τι θα γίνουμε τώρα χωρίς πρόγραμμα;» λένε τα παιδιά. Στα πλαίσια των θερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ενισχυτικής διδασκαλίας ( ΕΠΕΑΕΚ 1.1δ Κέντρο Καινοτομικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) πολλά παιδιά του σχολείου τον Ιούνιο και Ιούλιο 1999 πήγαν στις Κατασκηνώσεις Ελαιώνες στο Γομάτι Χαλκιδικής όπου σύμφωνα με τα παιδιά "είχε πολλές ώρες παιχνίδι, ξεκούραση και πολλή πλάκα"
- Το σχολείο συνεργάστηκε με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο πλαίσιο της παρακολούθησης μαθημάτων από φοιτητές/φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής.
Στη φωτο(κάτω) φοιτήτριες από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής που έκαναν για δύο μήνες φέτος, την πρακτική τους άσκηση στο σχολείο μας με τον προηγούμενο Διευθυντή του σχολείου κ. Θρασύβουλο Μαραγκόζογλου.
Το σχολείο έχει συνεργαστεί και με το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο διεξαγωγής ερευνητικής εργασίας.
- Συμμετείχε στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας από το σχολικό έτος 2009-10. Στον Α΄κύκλο εργασιών με θέμα "εισαγωγή στη σχολική καινοτομία" ανέπτυξε δύο δράσεις 1)Τέχνη και περιβάλλον και 2)Αρχειοθέτηση και ταξινόμηση οπτικοακουστικού υλικού των εκδηλώσεων και δράσεων του σχολείου .
Από τις δραστηριότητες της σχολ. χρονιάς 2009-10 του ΔΣΚ.
|
Πρόγραμμα "Τέχνη και περιβάλλον" του Α΄κύκλου εργασιών
|
- και για το σχολικό έτος 2010-11 παρακολούθησε το Β΄κύκλο εργασιών του Δικτύου με θέμα "στοχευμένη καινοτομία στη σχολική μονάδα" στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκαν πολλές δράσεις:
- Δημιουργία ιστολογίων ( με σκοπό την προβολή εργασιών των παιδιών αλλά και ανάρτησης εκπαιδευτικού υλικού), ιστότοπου(με σκοπό την προβολή των δραστηριοτήτων του σχολείου και της ιστορίας του) και moodle(σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου .
- Συνδιδασκαλίες με συναδέλφους ίδιων ή άλλων ειδικοτήτων
- Παρακολούθηση μαθημάτων άλλων συναδέλφων με ανταλλαγή απόψεων
(Στις διαδικασίες αυτές συμμετείχαν και συνάδελφοι εκτός ΔΣΚ.)
- Εκδηλώσεις και καινοτόμες δραστηριότητες ανοιχτές στην τοπική κοινότητα ( πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα με θέμα την παγκόσμια ημέρα ποίησης στην οποία ενεπλάκησαν παιδιά από όλα τα τμήματα του σχολείου. Η δραστηριότητα έγινε με τη συνεργασία κυρίως των καθηγητριών των ξενόγλωσσων μαθημάτων, αλλά και φιλολόγων).
-
Για το σχολικό έτος 2011- 2012 παρακολούθησε τον Γ ΄κύκλο εργασιών με θέμα «Εμπέδωση της καινοτομίας στο σχολείο» στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκαν οι δράσεις:
1.εορτασμός παγκόσμιας ημέρας ποίησης
2.συγκέντρωση οπτικοακουστικού υλικού για την προβολή της ιστορίας του σχολείου μέσα στη συγκεκριμένη γειτονιά .
3.συνεργασία σε επίπεδο κοινών δραστηριοτήτων με το Γυμνάσιο Αγ. Ιωάννη Λεμεσού Κύπρου με το οποίο είχαμε αδελφοποιηθεί το 1999.
- Συνεργάστηκε με το 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου τη σχολική χρονιά 2010-11 και τμήμα της Β΄τάξης του σχολείου μας εκπόνησε με τμήμα της αντίστοιχης Β΄τάξης, διαθεματική δραστηριότητα με θέμα το ποίημα του Μιχάλη Γκανά «Στα καμένα».
Η κ. Μητσώνη με παιδιά κατά την επίσκεψη των συνεργαζόμενων τμημάτων στα καμένα της Πάρνηθας στις 14 /4/2011
|
Τα δυο τμήματα μαζί
|
Τις φωτογραφίες παραχώρησαν ευγενώς στην ιστοσελίδα www. opouakouspollakerasia.net οι κ. Φωτεινή Μητσώνη και Μαρία Τολυμένου.
- Το σχολείο συνεργάστηκε με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για την Πρακτική εξάσκηση φοιτητών της στο μάθημα :Διδακτική της Τέχνης για το σχολικό έτος 2011-2012. Περισσότερα
- Συμμετοχή του Πειραματικού Γυμνασίου Νίκαιας σε Ευρωπαϊκή Έρευνα Σχολείων : ΤΠΕ και εκπαίδευση(ESSIE). Περισσότερα
|